Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Selasa, 30 Oktober 2012

Asal Usul Dayeuh Bandung

Dayeuh Bandung – Apal Teu Anjeun asal usul ngaran dayeuh bandung? Nurutkeun catetan sajarah kecap “Bandung” asalna ti kecap bendung atawa bendungan alatan terbendungnya walungan Citarum ku lava Gunung Tangkuban Parahu anu saterusna nyieun telaga. Tapi, nurutkeun mitos masarakat satempat ngaran “Bandung” dicokot ti hiji tutumpakan cai anu diwangun ti dua parahu anu diikat berdampingan anu disebut parahu bandung anu dipaké ku Bupati Bandung. Dayeuh Bandung mangrupa dayeuh metropolitan pangbadagna di Jawa Kulon sarta sakaligus jadi puseur dayeuh propinsi kasebut. Sajaba ti éta, dayeuh bandung ogé mangrupa dayeuh pangbadagna katilu di indonésia sanggeus Jakarta sarta Surabaya. Ngaran séjén ti dayeuh Bandung nyaéta Dayeuh Kembang, sarta baheula ogé bandung dipikawanoh jeung Parijs Van Java. Sajaba ti éta dayeuh Bandung ogé dipikawanoh minangka dayeuh balanja, kalayan mall sarta factory outlet anu loba sumebar di dayeuh ieu. Sarta dina warsih 2007, British Council ngajadikeun dayeuh Bandung minangka pilot project dayeuh terkreatif se-asia Wétan. Ayeuna dayeuh Bandung mangrupa salah sahiji dayeuh tujuan utama pariwisata sarta atikan. Di handap ieu duniabaca.com kutip ti Wikipedia ngeunaan asal-usul sajarah dayeuh bandung. Sajarah Dayeuh Bandung Kecap “Bandung” asalna ti kecap bendung atawa bendungan alatan terbendungnya walungan Citarum ku lava Gunung Tangkuban Parahu anu tuluy nyieun telaga. Legenda anu diceritakan ku jalma-jalma kolot di Bandung ngomong yén ngaran “Bandung” dicokot ti hiji tutumpakan cai anu diwangun ti dua parahu anu diikat berdampingan anu disebut parahu bandung anu dipaké ku Bupati Bandung, R.A. Wiranatakusumah II, pikeun melayari Ci Tarum dina néangan tempat kalungguhan kabupatén anu anyar pikeun ngagantikeun ibukota anu lila di Dayeuhkolot. Talatah Sponsor Dayeuh Bandung mimitian dijadikeun minangka wewengkon pemukiman saprak pamaréntahan kolonial Hindia-belanda, ngaliwatan Gubernur Jenderalna wayah éta Herman Willem Daendels, ngaluarkeun surat kaputusan tanggal 25 Séptember 1810 ngeunaan pangwangunan sarana sarta prasarana pikeun wewengkon ieu. Disaterusna poé kajadian ieu diabadikan minangka poé jadi dayeuh Bandung. Dayeuh Bandung sacara resmi meunang status gemeente (dayeuh) ti Gubernur Jenderal J.B. van Heutsz dina tanggal 1 April 1906 kalayan lega wewengkon wayah éta kira-kira 900 ha, sarta nambahan jadi 8.000 ha di warsih 1949, nepi ka pamungkas nambahan jadi lega wewengkon ayeuna. Dina mangsa perang kamerdikaan, dina 24 Maret 1946, sawaréh dayeuh ieu di beuleum ku para pajoang kamerdikaan minangka bagian dina strategi perang wayah éta. Kajadian ieu dipikawanoh jeung sebutan Bandung Lautan Seuneu sarta diabadikan dina lagu Halo-halo Bandung. Sajaba ti éta dayeuh ieu saterusna ditinggalkeun ku sawaréh nu nyicinganana anu mengungsi ka wewengkon séjén. Dina tanggal 18 April 1955 di Gedong Merdika anu baheula ngaranna “Concordia” (Jl. Asia Afrika, ayeuna), berseberangan jeung Hotél Savoy Homann, diayakeun pikeun kahiji kalina Konférénsi Asia-afrika anu saterusna balik KTT Asia-afrika 2005 diayakeun di dayeuh ieu dina 19 April-24 April 2005. Kependudukan Dayeuh Bandung Dayeuh Bandung mangrupa dayeuh pangmundelna di Jawa Kulon, di mana nu nyicinganana didominasi ku etnis Sunda, sedengkeun etnis Jawa mangrupa nu nyicingan minoritas pangbadagna di dayeuh ieu dibandingkeun etnis séjénna. Pertambahan nu nyicingan dayeuh Bandung awalna patula-patali pageuh kalayan aya sarana transportasi Karéta seuneu anu diwangun kira-kira warsih 1880 anu nyambungkeun dayeuh ieu jeung Jakarta (saméméhna ngaranna Batavia). Dina warsih 1941 kacatet saloba 226.877 jiwa jumlah nu nyicingan dayeuh ieu saterusna sanggeus kajadian anu dipikawanoh jeung Long March Siliwangi, nu nyicingan dayeuh ieu nambahan deui di mana dina warsih 1950 kacatet jumlah nu nyicinganana saloba 644.475 jiwa. Pamaréntahan Dayeuh Bandung Dina administrasi pamaréntah wewengkon, dayeuh Bandung dipingpin ku walikota. Saprak 2008, nu nyicingan dayeuh ieu langsung milih walikota reujeung wawakilna dina pilkada, sedengkeun saméméhna dipilih ku anggota DPRD dayeuhna. Wawakil Pamaréntahan Dayeuh Bandung Luyu konstitusi anu lumaku DPRD dayeuh Bandung mangrupa representasi ti wawakil rahayat, dina Pemilu Legislatif 2004 saméméhna anggota DPRD dayeuh Bandung berjumlah 45 jelema. Luyu kalayan perkembangan sarta pertambahan nu nyicingan mangka dina Pemilu Legislatif 2009 anggota DPRD dayeuh Bandung nambahan jadi 50 jelema, anu saterusna kasusun luhur wawakil dalapan partéi, sarta diwangun luhur 41 lalaki sarta 9 awéwé. Pariwisata sarta Budaya Dayeuh Bandung Saprak dibukanya Jalan Tol Padaleunyi, dayeuh Bandung geus jadi tujuan utama dina ngarasakeun liburan ahir minggu utamana ti masarakat anu asalna ti Jakarta sakurilingna. Sajaba jadi dayeuh wisata balanja, dayeuh Bandung ogé dipikawanoh kalayan sajumlah badag wangunan lila berarsitektur titilar Walanda, diantarana Gedong Saté ayeuna boga fungsi minangka kantor pamaréntah propinsi Jawa Kulon, Gedong Pakuan anu ayeuna jadi tempat ancik resmi gubernur propinsi Jawa Kulon, Gedong Dwi Kelir atawa Indische Pensioenfonds ayeuna dipaké ku Kementerian Kaduitan Republik Indonésia pikeun Kantor Wewengkon XII Ditjen Pembendaharaan Bandung, Villa Isola ayeuna dipaké Universitas Atikan Indonésia, Stasiun Hall atawa Stasiun Bandung sarta Gedong Kantor Pos Badag Dayeuh Bandung. Dayeuh Bandung ogé ngabogaan sawatara rohang umum seni kawas musieum, gedong pintonan sarta galéri diantarana Gedong Merdika, tempat lumangsungna Konférénsi Tingkat Luhur Asia-afrika dina warsih 1955, Musieum Sri Baduga, anu didirikan dina warsih 1974 kalayan ngagunakeun wangunan lila urut Kawedanan Tegallega, Musieum Géologi Bandung, Musieum Wangsit Mandala Siliwangi, Musieum Barli, Gedong Yayasan Puseur Kabudayaan, Gedong Indonésia Menggugat baheulana jadi tempat Ir. Soekarno nepikeun pledoinya anu fenomenal (Indonésia Menggugat) dina mangsa pangjajahan Walanda, Taman Budaya Jawa Kulon (TBJB) sarta Rumentang Beurang. Dayeuh ieu ngabogaan sawatara wewengkon anu jadi taman dayeuh, sajaba boga fungsi minangka paru-paru dayeuh ogé jadi tempat rekreasi pikeun masarakat di dayeuh ieu. Kebon Sato Bandung mangrupa salah sahiji wewengkon wisata anu pohara minati ku masarakat utamana dina waktu poé minggu atawa libur sakola, kebon sato ieu diresmikeun dina warsih 1933 ku pamaréntah kolonial Hindia- belanda sarta ayeuna dikokolakeun ku Yayasan Margasatwa Tamansari. Sajaba ti éta sawatara wewengkon wisata séjén kaasup puseur perbelanjaan atawa factory outlet ogé sumebar di dayeuh ieu diantarana, di wewengkon Jalan Braga, wewengkon Cihampelas, Cibaduyut kalayan pengrajin sapatuna sarta Cigondewah jeung padagang tekstilnya. Puluhan puseur perbelanjaan geus sumebar di dayeuh Bandung, sawatara di antarana Karaton Plaza Bandung, Bandung Supermal, Cihampelas Walk, Paris Van Java Mall, sarta Bandung Éndah Plaza. Samentara sawatara wewengkon pasar tradisional anu cukup kaceluk di dayeuh ieu diantarana Pasar Anyar, Pasar Gedebage sarta Pasar Andir. Potensi kuliner hususna tutug oncom, serabi, pais, sarta colenak ogé terus ngembang di dayeuh ieu. Sajaba ti éta Cireng ogé geus jadi sajian kadaharan has Bandung, samentara Peuyeum sajenis tapai anu dijieun ti sampeu anu difermentasi, sacara lega ogé dipikawanoh ku masarakat di pulo Jawa. Dayeuh Bandung dipikawanoh ogé jeung dayeuh anu pinuh kalayan kenangan sajarah perjuangan rahayat Indonésia umumna, sawatara monumen geus didirikan dina miéling sawatara kajadian sajarah kasebut, diantarana Monumen Perjuangan Jawa Kulon, Monumen Bandung Lautan Seuneu, Monumen Panjara Banceuy, Monumen Karéta Seuneu sarta Taman Astana Pahlawan Cikutra.