Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Selasa, 30 Oktober 2012

Asal Usul Gedong Saté

Gedong Saté, kalayan ciri hasna mangrupa ornamen tusuk saté dina menara sentralnya, geus lila jadi tanda atawa markah taneuh Dayeuh Bandung anu henteu waé dipikawanoh masarakat di Jawa Kulon, tapi ogé sakumna Indonésia komo modél wangunan éta dijadikeun pertanda pikeun sawatara wangunan sarta tanda-tanda dayeuh di Jawa Kulon. Contona wangun gedong bagian hareup Stasiun Karéta Seuneu Tasikmalaya. Mimitian diwangun warsih 1920, gedong boga warna bodas ieu masih nangtung kokoh tapi anggun sarta kiwari boga fungsi minangka gedong puseur pamaréntahan Jawa Kulon. Gedong Saté anu dina mangsa Hindia Walanda éta disebut Gouvernements Bedrijven (GB), peletakan batu kahiji dipigawé ku Johanna Catherina Coops, puteri cikal Walikota Bandung, B. Coops sarta Petronella Roelofsen, ngawakilan Gubernur Jenderal di Batavia, J.P. Graaf van Limburg Stirum dina tanggal 27 Juli 1920, mangrupa hasil perencanaan hiji tim anu diwangun ti Ir.J.Gerber, arsiték ngora kenamaan lulusan Fakultas Téknik Nederland, Ir. Éh. De Roo sarta Ir. G. Hendriks sarta pihak Gemeente van Bandoeng, dipupuhuan Engkol. Pur. VL. Slors kalayan melibatkan 2000 pagawé, 150 jelema diantarana pemahat, atawa ahli bongpay pengukir batu nisan sarta pengukir kai berkebangsaan Cina anu asalna ti Konghu atawa Kanton, dibantuan tukang batu, kuli aduk sarta peladen anu asalna ti nu nyicingan Kampung Sekeloa, Kampung Coblong Dago, Kampung Gandok sarta Kampung Cibarengkok, anu saméméhna maranéhanana nyambut Gedong Sirap (Kampus ITB) sarta Gedong Papak (Balé Dayeuh Bandung). Salila waktu 4 warsih dina bulan Séptember 1924 junun dipungkas pangwangunan induk wangunan utama Gouverments Bedrijven, kaasup kantor puseur PTT (Telepon sarta Telegraf sarta Perpustakaan. Arsitektur Gedong Saté mangrupa hasil karya arsiték Ir. J.Gerber sarta jumplukanana anu henteu leupas ti masukan maestro arsiték Walanda Dr.Hendrik Petrus Berlage, anu bernuansakan beungeut arsitektur tradisional Nusantara. Loba golongan arsiték sarta ahli wangunan nyatakeun Gedong Saté nyaéta wangunan monumental anu anggun mempesona jeung gaya arsitektur unik mengarah ka wangun gaya arsitektur Indo-eropa, (Indo Europeeschen architectuur stijl), ku kituna henteu mustahil lamun keanggunan Candi Borobudur milu ngawarnaan Gedong Saté. Sawatara pamadegan ngeunaan megahnya Gedong Saté diantarana Cor Pashier sarta Jan Wittenberg dua arsiték Walanda, anu ngomong "langgam arsitektur Gedong Saté nyaéta gaya hasil eksperimen sang arsiték anu mengarah dina wangun gaya arsitektur Indo-eropa". D. Ruhl dina bukuna Bandoeng en haar Hoogvlakte 1952, "Gedong Saté nyaéta wangunan pangéndahna di Indonésia". Ir. H.P.Berlage, sawaktu datangna ka Gedong Saté April 1923, nyatakeun, "Gedong Saté nyaéta hiji karya arsitektur badag, anu junun memadukan langgam wétan sarta kulon sacara harmonis". Kawas halna gaya arsitektur Italia di mangsa renaiscance utamana dina wangunan jangjang kulon. Sedengkeun menara bertingkat di tengah wangunan jiga hateup meru atawa pagoda. Loba kénéh deui pamadegan arsiték Indonésia anu nyatakeun kemegahan Gedong Saté contona Slamet Wirasonjaya, sarta Ir. Harnyoto Kunto. Kuat sarta gemblengna Gedong Saté nepi ka kiwari, henteu leupas ti bahan sarta téknis konstruksi anu dipaké. Dinding Gedong Saté dijieun ti kepingan batu ukuran badag (1 × 1 × 2 m) anu dicokot ti wewengkon perbukitan batu di Bandung wétan kira- kira Arcamanik sarta Gunung Manglayang. Konstruksi wangunan Gedong Saté ngagunakeun cara konvensional anu profésional kalayan nengetan standar téknik. Gedong Saté nangtung diluhur lahan salega 27.990,859 m², lega wangunan 10.877,734 m² diwangun ti Basement 3.039,264 m², Lanté I 4.062,553 m², tepas lanté I 212,976 m², Lanté II 3.023,796 m², tepas lanté II 212.976 m², menara 121 m² sarta tepas menara 205,169 m². Gerber sorangan memadukan sawatara aliran arsitektur ka dina rarancangna. Pikeun jandela, Gerber nyokot téma Moor Spanyol, sedengkeun pikeun wangunanana dalah Rennaisance Italia. Husus pikeun menara, Gerber ngasupkeun aliran Asia, nyaéta gaya hateup pura Bali atawa pagoda di Thailand. Di penclutna aya "tusuk saté" kalayan 6 buah ornamen saté (vérsi séjén nyebutkeun jambu cai atawa melati), anu melambangkan 6 juta gulden - jumlah waragad anu dipaké pikeun ngawangun Gedong Saté. Fasade (kasampak hareup) Gedong Saté tétéla pohara diitung. Kalayan nuturkeun sumbu poros utara-selatan (anu ogé dilarapkeun di Gedong Pakuan, anu nyanghareup Gunung Malabar di kidul), Gedong Saté malahan ngahaja diwangun nyanghareup Gunung Tangkuban Parahu di palebah kalér. Dina lalampahanana mimitina diperuntukkan pikeun Departemen Lalulintas sarta Pakasaban Umum, komo jadi puseur pamaréntahan Hindia Walanda sanggeus Batavia dianggap geus henteu minuhan sarat minangka puseur pamaréntahan alatan perkembangannya, ku kituna dipaké ku Jawatan Pakasaban Umum. Tanggal 3 Désémber 1945 lumangsung kajadian anu ngadahar korban tujuh urang nonoman anu ngabéla Gedong Saté ti serangan pasukan Gurkha. Pikeun mengenang ka tujuh nonoman éta, dipangnyieunkeun tugu ti batu anu diletakkan di tukang halaman Gedong Saté. Luhur paréntah Menteri Pakasaban Umum dina tanggal 3 Désémber 1970 Tugu kasebut dipindahkan ka halaman hareup Gedong Saté. Gedong Saté saprak warsih 1980 dipikawanoh jeung sebutan Kantor Gubernur alatan minangka puseur kagiatan Pamaréntah Propinsi Jawa Kulon, anu saméméhna Pemerintahaan Propinsi Jawa Kulon menempati Gedong Kerta Mukti di Jalan Braga Bandung. Rohang gawé Gubernur aya di lanté II babarengan jeung rohang gawé Wawakil Gubernur, Sekretaris Wewengkon, Para Assisten sarta Biro. Ayeuna Gubernur di bantu ku tilu Wawakil Gubernur anu nungkulan Widang Pamaréntahan, Widang Ékonomi sarta Pangwangunan, sarta Widang Karaharjaan Rahayat, saurang Sekretaris Wewengkon sarta Opat Asisten nyaéta Asisten Ketataprajaan, Asisten Administrasi Pangwangunan, Asisten Karaharjaan Sosial sarta Asisten Administrasi. Tapi henteu sakumna Asisten menempati Gedong Saté. Asisten Karaharjaan Sosial sarta Asisten Administrasi babarengan staf menempati Gedong Anyar. Di bagian wétan sarta kulon aya dua rohang badag anu baris ngingetkeun dina rohang dansa (ball room) anu mindeng aya dina wangunan masarakat Éropa. Rohangan ieu leuwih mindeng dipikawanoh jeung sebutan aula kulon sarta aula wétan, mindeng dipaké kagiatan resmi. Di sakuriling kadua aula ieu aya rohangan- rohangan anu ditempatan sawatara Biro jeung Stafnya. Pangluhurna aya lanté anu disebut Menara Gedong Saté, lanté ieu henteu bisa ditempo ti handap, pikeun nuju ka lanté pangluhurna ngagunakeun Lift atawa kalayan naékan tangga kai. Kesempurnaan megahnya Gedong Saté dilengkepan jeung Gedong Anyar anu nyokot saeutik gaya arsitektur Gedong Saté tapi jeung gaya konstektual hasil karya arsiték Ir.Sudibyo anu diwangun warsih 1977 diperuntukkan pikeun para Lulugu sarta Anggota Déwan Wawakil Rahayat Wewengkon Propinsi Jawa Kulon dina ngalaksanakeun pancén sarta fungsinya minangka Lembaga Legislatif Wewengkon. Gedong Saté geus jadi salah sahiji tujuan obyek wisata di dayeuh Bandung. Husus wisatawan manca nagara loba ti maranéhanana anu ngahaja nganjang alatan ngabogaan keterkaitan emosi atawa history dina Gedong ieu. Keterkaitan emosi sarta history ieu meureun baris karasaeun leuwih pepek lamun naékan anak tangga hiji pér hiji anu sadia nuju menara Gedong Saté. Aya 6 tangga anu kudu diliwatan kalayan unggal 10 anak tangga anu kudu dinaiki. Keindahan Gedong Saté dilengkepan kalayan taman disekelilingnya anu terpelihara kalayan boh, henteu heran lamun taman ieu diminati ku masarakat dayeuh Bandung sarta para wisatawan boh domestik boh manca nagara. Keindahan taman ieu mindeng dijadikeun lokasi kagiatan anu bernuansakan kakulawargaan, lokasi shooting vidéo klip musik boh artis lokal boh artis nasional, lokasi poto kulawarga atawa poto diri komo poto pasangan pengantin. Husus di poé minggu lingkungan halaman Gedong Saté dijadikeun pilihan tempat kalolobaan masarakat pikeun bersantai, saukur diuk-diuk ngarasakeun hawa seger dayeuh Bandung atawa ngolah raga hampang. Membandingkan Gedong Saté kalayan wangunan-wangunan puseur pamaréntahan (capitol building) di loba ibukota nagara jigana henteu kaleuleuwihan. Persamaannya kabéh diwangun di tengah kompleks héjo kalayan menara sentral anu megah. Leuwih ti sagi lokasi gedong saté sarta lanskapnya anu relatif jiga jeung Gedong Bodas di Washington, DC, Amérika Sarikat. Bisa disebutkeun Gedong Saté nyaéta "Gedong Bodas"na dayeuh Bandung.