Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Rabu, 31 Oktober 2012

Mitos Larangan Perkawinan Antara Sunda-Jawa

Pernah teu anjeun ngadéngé yén urang Sunda diwagel nikah jeung urang Jawa atawa sabalikna? Tétéla hal éta nepi kiwari masih dipercaya ku sawaréh masarakat urang. Tuluy naon sababna? Mitos kasebut nepi ka kiwari masih dicekel teguh sawatara gelintir jelema. Henteu bagja, kokoro, henteu langgeng sarta hal anu henteu alus bakal tumiba jelema anu ngarémpak mitos kasebut. Tuluy naha urang Sunda sarta Jawa dilarang nikah sarta ngabina laki-rabi. Euweuh pustaka anu nuliskeun ngeunaan asal muasal mitos larang perkawinan éta. Tapi mitos éta disangka alatan ti tragedi perang Bubat. Kajadian Perang Bubat dimimitian ti niat Prabu Hayam Wuruk anu hayang memperistri putri Dyah Pitaloka Citraresmi ti Nagari Sunda. Konon ketertarikan Hayam Wuruk ka putri kasebut alatan medarna lukisan sang putri di Majapahit, anu dilukis sacara reureunceupan ku saurang seniman dina mangsa éta, ngaranna Sungging Prabangkara. Hayam Wuruk memang boga niat memperistri Dyah Pitaloka kalayan disurungkeun ékol pulitik, nyaéta pikeun mengikat persekutuan jeung Nagari Sunda. Luhur restu ti kulawarga karajaan Majapahit, Hayam Wuruk ngirimkeun surat cahara ka Maharaja Linggabuana pikeun melamar Dyah Pitaloka. Upacara pernikahan rencanana baris dilangsungkan di Majapahit. Maharaja Linggabuana tuluy indit babarengan rombongan Sunda ka Majapahit sarta ditarima sarta ditempatkeun di Pesanggrahan Bubat. Raja Sunda datang ka Bubat reujeung permaisuri sarta putri Dyah Pitaloka kalayan dipirig saeutik soldadu. Vérsi séjén nyebutkeun yén Raja Hayam Wuruk tétéla saprak leutik geus dijodohkan jeung adi misanana Putri Sekartaji atawa Hindu Dewi. Ku kituna Hayam Wuruk kudu nikah ka Hindu Dewi sedengkeun Dyah Pitaloka ngan dianggap tanda takluk. "Soal pernikahan éta, teori kuring ngeunaan Gajah Mada, Gajah Mada henteu boga salah. Gajah Mada ngan ngalaksanakeun titah sang raja. Gajah Mada rék menjodohkan Hayam Wuruk jeung Diah Pitaloka. Gajah mada Hayang sakali pikeun menyatukan antara Raja Sunda sarta Raja Jawa tuluy ngagabung. Éndah sakali," teges sejarawan sakaligus arkeolog Universitas Indonésia (UI) Agus Aris Munandar. Hal ieu manéhna sampaikan dina seminar Borobudur Writers & Cultural Festival 2012 bertemakan; 'Kontroversi Gajah Mada Dina Perspektif Fiksi sarta Sajarah' di Manohara Hotél, Kompleks Taman Wisata Candi Borobudur, Magelang, Jateng, Salasa (30/10). Pihak Pajajaran henteu tarima lamun kadatanganana ka Majapahit ngan mikeun Dyah Pitaloka minangka taklukan. Saterusna lumangsung insiden perselisihan antara utusan Linggabuana jeung Gajah Mada. Perselisihan ieu dipungkas kalayan dimaki- makinya Gajah Mada ku utusan Nagari Sunda anu terkejut yén datangna maranéhanana ngan pikeun méré tanda takluk sarta ngaku superioritas Majapahit, lain alatan ondangan saméméhna. Tapi Gajah Mada tetep dina posisi mimitina. Tacan deui Hayam Wuruk méré putusanana, Gajah Mada geus ngaluarkeun pasukan Bhayangkara ka Pesanggrahan Bubat sarta ngancem Linggabuana pikeun ngaku superioritas Majapahit. Demi ngabéla cahara minangka ksatria Sunda, Linggabuana nampik tekanan éta. Terjadilah peperangan anu henteu saimbang antara Gajah Mada kalayan pasukanana anu berjumlah badag, ngalawan Linggabuana kalayan pasukan ponggawa karajaan (Balamati) anu berjumlah leutik sarta para pajabat sarta menteri karajaan anu milu dina datangna éta. Kajadian éta lekasan kalayan gugurnya Raja Linggabuana, para menteri, pajabat karajaan reujeung sakabéh kulawarga karajaan Sunda di Pesanggrahan Bubat. Talari nyebutkeun sang Putri Dyah Pitaloka jeung haté berduka ngalakonan bela pati atawa bunuh diri pikeun membela cahara bangsa sarta nagarana. Nurutkeun tata laku-lampah sarta peunteun-peunteun kasta ksatria, tindakan bunuh diri ritual dipigawé ku para awéwé kasta kasebut lamun kaum laki-lakinya geus gugur. Gawéna éta diharepkeun bisa membela harga diri sakaligus pikeun nangtayungan kesucian maranéhanana, nyaéta nyanghareupan kamungkinan dipermalukan alatan pemerkosaan, penganiayaan, atawa diperbudak. Hayam Wuruk ogé saterusna meratapi pati Dyah Pitaloka. Alatan kajadian Bubat ieu, yén hubungan Hayam Wuruk jeung Gajah Mada jadi renggang. Gajah Mada sorangan nyanghareupan tentangan, kecurigaan, sarta kecaman ti pihak pajabat sarta bangsawan Majapahit, alatan tindakannya dianggap ceroboh sarta lalawora. Mahapatih Gajah Mada dianggap wani teuing sarta lancang kalayan henteu mengindahkan kahayang sarta rarasaan sang Makuta, Raja Hayam Wuruk sorangan. Tragedi perang Bubat ogé ngarusak hubungan kanagaraan antar Majapahit sarta Pajajaran atawa Sunda sarta terus lumangsung nepi ka mangtaun-taun saterusna. Hubungan Sunda-majapahit henteu kungsi pulih kawas samanéhna basa. Pangeran Niskalawastu Kancana, adi Putri Dyah Pitaloka anu tetep cicing di karaton Kawali sarta henteu milu ka Majapahit mengiringi kulawargana alatan waktu éta masih leutik teuing sarta jadi hiji- hijina turunan Raja anu masih hirup sarta saterusna baris naék takhta jadi Prabu Niskalawastu Kancana. Kawijakan Prabu Niskalawastu Kancana antara séjén megatkeun hubungan diplomatik jeung Majapahit sarta nerapkeun isolasi kawates dina hubungan kanagaraan antar kadua karajaan. Alatan kajadian ieu ogé, di golongan baraya Nagari Sunda diberlakukan aturan larangan estri ti luaran (beristri ti luar), anu eusina diantarana henteu kaci nikah ti luar lingkungan baraya Sunda, atawa sawaréh deui ngomong henteu kaci nikah kalayan pihak Majapahit. Aturan ieu saterusna ditapsirkeun leuwih lega minangka larangan pikeun urang Sunda pikeun nikah ka urang Jawa. Tindakan keberanian sarta keperwiraan Raja Sunda sarta putri Dyah Pitaloka pikeun ngalakonan tindakan bela pati (wani mati) dipihormat sarta dimuliakan ku rahayat Sunda sarta dianggap minangka teladan. Raja Lingga Buana katelahna 'Prabu Seungit' (basa Sunda: raja anu seungit ngaranna) alatan kepahlawanannya membela harga diri nagarana. Turunanana, raja-raja Sunda saterusna katelahna Siliwangi anu asalna ti kecap Silih Seungit anu hartosna gaganti, pewaris atawa penerus Prabu Seungit. Sawatara reaksi kasebut mencerminkan kakuciwa sarta kaambek masarakat Sunda ka Majapahit, hiji sentimen anu saterusna ngembang jadi sarupaning rasa persaingan sarta permusuhan antara suku Sunda sarta Jawa anu dina sawatara hal cangkaruk kénéh nepi ka kiwari. Antara séjén, henteu kawas dayeuh- dayeuh séjén di Indonésia, di dayeuh Bandung, puseur dayeuh Jawa Kulon sakaligus puseur budaya Sunda, henteu kapanggih jalan ngaranna 'Gajah Mada' atawa 'Majapahit'. Sanajan Gajah Mada dianggap minangka inohong pahlawan nasional Indonésia, lolobana rahayat Sunda nganggap hal éta henteu pantas alatan tindakannya anu dianggap henteu terpuji dina tragedi ieu. Postingan Dina B.Indonesia