Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Selasa, 30 Oktober 2012

Riwayat Bandung

Sajarah Era Pajajaran Wewengkon anu ayeuna dipikawanoh kalayan ngaran Bandung mimitina nyaéta ibukota Karajaan Padjajaran (warsih 1488). Tapi ti penemuan arkeologi kuna, dayeuh kasebut nyaéta imah pikeun Australopithecus, Manusa Jawa. Maranéhanana cicing di pinggiran walungan Cikapundung palebah Kalér Bandung , sarta di basisir Danau Bandung. Gambar sarta fragmen ti sésa tengkorak sarta artifak Batu Seuneu, bisa ditempo di Musieum Géologi Jl. Diponegoro57. Bandung. Era Kolonial Walanda Dina warsih 1786 mimitian diwangun jalan anu nyambungkeun Jakarta, Bogor, Cianjur sarta Bandung. Arus pendatang ti Éropa ngaronjat dina warsih 1809 waktu Louis Napoleon, pangawasa Walanda, maréntahkeun Gubernur Jéndral H.W. Daendels, pikeun ngaronjatkeun pertahanan di Jawa ngalawan Inggris. Pikeun ngirimkeun logistik maranéhanana merlukeun jalan. Alatan wewengkon basisir loba aya ranca-ranca, pamustunganana maranéhanana ngawangun jalan ka arah kidul, ngaliwatan dataran luhur Parahiangan. The Groote Postweg (Jalur Pos Panghébatna) diwangun 11 mil ka arah kalér nepi ka ka jantung dayeuh Bandung. Kawas dawam kalayan kecekatannya, Daendels maréntahkeun yén ibukota direlokasikan ka jalan kasebut. Bupati Wiranatakusumah II milih hiji tempat di bagian kidul jalan ti sisi walungan palebah kulon Cikapundung, deukeut sapasang sumur keramat, Sumur Bandung , anu nurutkeun rumor di tangtayungan ku dewi Nyi Kentring Manik. Di wewengkon ieu manéhna ngawangun dalemnya (karatonna) sarta alun-alun (puseur dayeuh). Nuturkeun orientasi tradisional, Masjid Agung di tempatkan di sisi kidul, sarta pasar tradisional di sisi wétan. Imahna sarta Pendopo (tempat pasamoan) perenahna di bagian kidul nyanghareup gunung keramat Tangkuban Parahu. Waktu éta pisan Dayeuh Kembang lahir. Kira-kira pertengahan abad ka 19, Amérika Kidul cinchona (quinine), téh Assam, sarta kopi diwanohkeun dina para dataran luhur. Dina ahir abad éta Parahiangan kadaptar minangka wewengkon tatanén pang nguntungkeun se-propinsi. Padatahun 1880 rel karéta seuneu nyambungkeun Jakartadan Bandung geus réngsé, sarta ngajangjian lalampahan salila 2 1/2 jam ti keramaian ibukota Jakarta ka Bandung. Kalayan parobahan gaya hirup di Bandung , hotél, cafe, pertokoan mecenghul pikeun ngaladénan para patani anu teuing datang ti dataran luhur atawa ti ibukota nepi ka wewengkon pesiar di Bandung. Golongan masarakat Concordia kabentuk sarta jeung rohang tarinya anu badag mangrupa magnet anu metot jelema pikeun méakkeun ahir minggu di dayeuh. Hotél Preanger sarta Savoy Homann nyaéta hotél-hotél pilihan. Braga di sapanjang trotoarnya aya toko-toko eksklusive Éropa. Kalayan ayana rel karéta seuneu, cahya perindustrian ngembang. Kitu panén pepelakan atah geus bisa langsung dikirimkeun ka Jakarta pikeun pengiriman liwat sagara ka Éropa, ayeuna prosés utama bisa dipigawé sacara efisien di Bandung. Urang Cina anu henteu kungsi cicing di Bandung berangsur-angsur datang untukmembantu ngajalankeun sawatara fasilitas sarta mesin sarta pangladén pikeun industri-industri anyar. Pecinan mecenghul dina mangsa ieu. Dina mangsa mimiti abad ieu, Pax Neerlandica di proklamasikan, ngahasilkeun parobahan ti pamaréntahan militer jadi sipil. Kalayan ieu mecenghul polis ngeunaan desentralisasi pikeun meringankan beungbeurat administrasi ti pamaréntahan puseur. Sarta demikianlah Bandung jadi kotamadya dina warsih 1906. Parobahan ieu méré akibat badag dina dayeuh. Balé dayeuh diwangun di tungtung kalér Braga pikeun mengakomodasi pamaréntahan anu anyar, terpisah ti sistem masarakat anu pituin. Ieu saterusna di turutan ku pengembangan anu laér leuwih badag waktu markas badag militer dipindahkandari Batavia ka Bandung kira-kira warsih 1920. Tempat anu dipilih nyaéta di bagian wétan Balé Dayeuh, sarta anu dijerona aya tempat ancik pikeun Panglima perang, kantor, barak, sarta gudang persenjataan. Dina mimiti abad ke-20 kaperluan pikeun miboga saurang profésional anu ngabogaan pangabisa husus menggerakan pendirian sakola luhur téknik anu disponsoran ku warga dayeuh Bandung. Dina waktu anu sarua rencana untukmemindahkan ibukota Hindia Walanda ti Batavia ka Bandung geus asak, dayeuh ieu di perluas ka kalér. Distrik ibukota ditempatkeun di bagian timurlaut, wewengkon anu tadina nyaéta persawahan, dansebuah jalan raya direncanakan pikeun dijieun sapanjang 2.5 kilométer nyanghareup Gunung Tangkuban Parahu jeung Gedong Saté di tungtung kidul, sarta hiji monumen kolosal disisi séjénna. Dina kadua sisi ti gedong anu megah ieu baris aya padumukan pikeun kantor-kantormilik permerintahan kolonial. Sapanjang bantaran walungan Cikapundung diantara tetempoan alam aya Kampus Technische Hoogeschool, asrama sarta bagian pangurus. Wangunan kolot kampus ieu sarta tetempoanana mencerminkan arsitékna anu genius Henri Maclain Pont. Di bagian kulon daya disadiakeun pikeun imah gering sarta institute Pasteur, di lingkungan pabrik kina anu kolot. Pangwangunan inidirencanakan kalayan pohara tarapti mimitian ti arsitekturnya sarta perawatan sacara rinci. Warsih saméméhna henteu lila saméméh peupeusna perang dunya ka 2 mangrupa warsih keemasan pikeun Bandung sarta dikenang minangka Bandung Tempoe Doeloe. Tonggak-era Kamerdikaan Sanggeus Indonésia merdika, Bandung jadi ibukota propinsi Jawa Kulon. Bandung mangrupa tempat lumangsungna konférénsi Bandung dina tanggal 18 April – 24 April 1955 jeung tujuan pikeun promosi ékonomi sarta gawé babarengan budaya antara nagara Afrika sarta Asia, sarta pikeun ngalawan anceman kolonialisme sarta neokolonialisme ku Amérika Sarikat, Uni Sovyét atawa nagara-nagara imperialis séjénna.