Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Jumat, 02 November 2012

Bayem Mampu Ngahambat Katarak

Tiheula, di télévisi mindeng diputer film kartun berseri anu amat
kaceluk, "Popeye The Sailorman." Dikisahkan waktu bertarung ngalawan
Brutus, satru bebuyutannya, bayam henteu kungsi gagal jadi penolongnya
di waktu-waktu kritis. Kitu bayam didahar kalayan lahap, ajaib, sarta
merta awak Popeye anu ceking éta jadi kuat berotot ku kituna sanggup
ngéléhkeun lawanana anu berbadan keker.
Bayam mindeng mecenghul dina menu sapopoé, bisa jadi bagian ti
gado-gado, pecel, bobor bayam, atawa sayur hérang. Bayam kaceluk méré
mangpaat pikeun kaséhatan sacara umum alatan beunghar serat, vitamin
sarta mineral, sarta henteu ngandung kolesterol.
Éstuning di luar sangkaan, Amaranthus tricolor Linn ti suku
Amaranthaceae ieu tétéla pohara alus pikeun kaséhatan panon. Komo,
nurutkeun sawatara ahli, pikeun urusan panon manéhna leuwih alus batan
wortel. Bet bisa?
Terkonsentrasi di kira-kira panon
Bayam anu tumbu ampir dina unggal pelosok di taneuh cai mangrupa
tumbuhan berdaun héjo, aya ogé anu beureum, sarta berbatang lemah.
Alatan cukup hipu, ngeunah di létah, bayam ogé loba diresep ku kituna
ampir sok sadia di pasar.
Ti panalungtikan, dipikanyaho bayam ngandung sanyawa lutein, bagian ti
sanyawa karotenoid anu loba kapanggih di retina panon. Sanyawa
karotenoid – anu ku awak dirobah jadi vitamin A – sabenerna aya 10
jenis. Sanyawa anu ku getih dikunjal ka wewengkon panon ieu sabot
ditalungtik saterusna, ngan 2 jenis anu terkonsentasi di retina,
nyaéta zeaxanthin sarta lutein. Kadua sanyawa ieu boga sipat
antioksidan anu bisa mengalangi karuksakan sél, kaasup sél panon. Dr.
Lyle ti Universitas Wisconsin Madison komo nempo sanyawa lutein
mangrupa hiji-hijina anu boga sipat antioksidan, sanyawa aktip anu
bisa menghambat pertumbuhan katarak.
Pamadegan ieu tuluy dirojong ku Dr. Max Snodderly ti Universitas
Harvard, AS. Anjeunna kalahka manggihan "rusiah" kesaktiannya. Manéhna
nempo sanyata karotenoid, temasuk lutein anu mangrupa pigmen konéng
ieu, sanggup nyerepan sinar bulao ku kituna panon ogé terhindar ti
karuksakan, kaasup masalah katarak.
Nyumput di balik klorofil
Tapi, bayam 'pan boga warna héjo? Lainna sanyawa karotenoid biasana
aya dina sayur sarta buah anu boga warna oranyeu atawa beureum? Memang
bener! Sanyawa karotenoid bayam nyumput di balik klorofil, pemberi
kelir héjo dina daun. Bukti yén bayam sarta sayuran héjo séjénna
ngandung karotenoid bisa ditempo lamun maranéhanana ditunda lila tanpa
kakeunaan sinar panonpoé. Anu lumangsung, sawatara poé saterusna
sayuran héjo ieu robah jadi konéng alatan karotenoidnya mecenghul ti
tempat panyumputan.
Rasana urang teu perlu deui baris keampuhan lutein dina bayam sarta
sayuran héjo séjénna pikeun nyegah sarta menghambat pertumbuhan
katarak. Urang ngan perlu mengasup lutein sarta zeaxanthin 6 mg/hari.
Minangka gambaran: semangkuk bayam kulub geus minuhan anjuran ieu.
Kumaha jeung pamadegan tiheula anu nyatakeun betakaroten alus pikeun
kaséhatan panon? Tetep, teu robah! Wortel sarta bahan kadaharan anu
ngandung betakaroten kawas ubi jalar beureum, labu parang, melon
oranyeu, anggur, tomat, jambu siki, sarta rimpang konéng ogé tetep
alus pikeun panon. Ngan waé, berkat kamajuan élmu kanyaho dipikawanoh
aya sanyawa karotenoid séjén anu perlu diperhatikan pikeun kaséhatan
panon, katarak hususna. (Djoko Hargono – Menu Cageur)

--
Zimocx Te@ ^^