Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Minggu, 27 Januari 2013

AKI TIREM: Cikal Bakal Ngadegna Karajaan Pangkolotna di Jawa

Saha téa saéstuna inohong nini moyang ngaranna Aki Tirem ieu? Patarosan ieu metot sakali diajukan alatan memang masih aya kesimpangsiuran prihal eksistensi inohong legendaris ieu. Nurutkeun carita rahayat Pandeglang, ngaranna ogé dipikawanoh minangka Aki Luhurmulya. Komo, manéhna disebut ogé minangka Angling Dharma nurutkeun Hindu, sarta Wali Jangkung nurutkeun Islam. Tapi kitu aya ogé cerira di golongan masarakat anu nyebutkeun ngaran Prabu Angling Dharma atawa Wali Jangkung minangka ngaran séjén ti Dewawarman. Komo inohong ngaranna Angling Dharma ieu ogé diaku aya di wewengkon séjén, lain di Salakanagara. Di jamanana Aki Tirem ngan berpredikat satingkat penghulu, bukanberpangkat raja. Nalika gering, sebelummeninggal manéhna mikeun kakawasaanana ka minantuna anu ngaranna Dewawarman, anu laér poé saméméhna geus nikah jeung Nyi Pahoci Larasti, putrid Aki Tirem. Luhur pengangkatan ieu kabéh nu nyicingan narimana kalayan gumbira. Kitu ogé kalayan para pamilu Dewawarman alatan maranéhanana geus jadi nu nyicingan di dinya, deui ogé loba di antara maranéhanana anu geus miboga anak. Tuluy, saha téa Dewawarman ieu? Konon, manéhna nyaéta saurang anu jadi duta kuriling nagarana anu perenahna di India Kidul, pikeun nagara-nagara séjén anu soméah kawas: karajaan-karajaan di Tungtung Mendini, Bumi Sopala, Yawana, Syangka, Cina sarta Abasid (Mesopotamia), jeung tujuan mempcrerat ngababaturan sarta babalantik hasil bumi sarta barang-barang séjénna. Dewawarman sarta rombongan berlabuh di basisir désa Aki Tirem dina awalna jeung niat pikeun ngeusian perbekalan, utamana cai. Tapi sabot éta désa kasebut tengah dilandakeresahan alatan aksi para perompak. Alatan éta pisan dina mulanya Aki Tirem sarta pasukanana boga niat baris merangan Dewawarman. Tapi alatan niat alusna, Aki Tirem dina pamustunganana narima kehadiran rombongan pengembara ti India Kidul ieu, komo penghulu désa di basisir kulon Banten kasebut menjodohkan puterinya jeung Dewawarman. Sanggeus ancik menetap di désa Aki Tirem, Dewawarman reujeung pamiluna sok berkeliling nangtayungan nu nyicingan alatan kampung- kampung di sapanjang basisir éta memang mindeng didatangan bajak sagara sarta pcrompak. Nepi ka suatuketika, parahu perompak datang di tempat éta sarta berlabuh di tepi basisir.Para perompak éta sarua sakali henteu nempo yén dirina geus ditingker ku pasukan Dewawarman anu nyumput sarta berpencar kalayan siaga pinuh. Dewawarman reujeung pasukanana sarta pasukan Aki Tirem geura-giru muka serangan tanpa méré kasempetan ka para perompak éta pikeun nyiapkeun diri. Pcrtempuran ogé lumangsung. Diceritakan, gerombolan perompak éta bisa diéléhkeun. Dewawarman sarta pasukanana punjul dina perang. Perompak anu mati ada37 jelema sarta sésana anu tertawan aya 22 jelema. Anggota pasukan Dewawarman anu tiwas aya dua urang, sedengkeun anggota pasukan Akitirem tiwas 5 jelema. Kabéh perompakyang ditawan pamustunganana mati digantung. Aki Tirem nampa parahu rampasan pepek kalayan barang-barang, pakarang sarta pcrsediaanmakanan para perompak. Kisahkan ogé, sanggeus Aki Tirem wafat,sang Dewawarman ngagantikeunana minangka pangawasa di dinya jeung gelar Prabu Darmalokapala Dewawarman Haji Raksa Gapura Sagara. Keur pamajikanana, Nyi Pohaci Larasati jadi permaisuri jeung gelar Dewi Dwani Rahayu. Karajaanana dibéré ngaran Salakanagara. Nurutkeun Naskah Wangsakerta Aki Tirem nyaéta putera Ki Srengga, Ki Srengga putera Nyai Sariti Warawiri, Nyai Sariti Warawiri puteri Aki Bajulpakel, Aki Bajulpakel putera Aki Dungkul ti Swarnabhumi bagian kidul saterusna berdiam di Banten, Aki Dungkul putera Ki Pawang Sawer, Ki Pawang Sawer Putera Datuk Pawang Marga, Datuk Pawang Marga putera Ki Bagang anu berdiam di Swarnabhumi palebah kalér, Ki Bagangputera Datuk Waling anu berdiam di Pulo Hujung Mendini, Datuk Waling putera Datuk Banda manéhna berdiam di dukuh tepi walungan, Datuk Banda puteranesan, anu asalna ti Langkasungka. Sedengkeun Nini moyangnya asalna ti nagari Yawana palebah kulon. Lamun dipelajari leuwih laér deui, naskah Wangsakerta anu ditulis dina warsih 1677 M nyaritakeun, yén pendatang ti Yawana sarta Syangka anu kaasup ka dina jumplukan manusa purba tengahan (Janma Purwwamadhya) anjog kira-kira warsih 1.600 saméméh Saka. Kaum pendatang anu anjog di Pulo Jawa kira-kira antara 300 nepi ka kalayan 100 warsih saméméh Saka. Maranéhanana geus ngabogaan élmu anu luhur (Widyanipuna) sarta geus ngalakonan perdagangan serbaneka barang. Para pendatang ieu menyebar ka pulo-pulo Nusantara. Wangaskerta ngécéskeun ogé: Ku para mahakawi anu kalibet dina penyusunan naskah Wangsakerta disebut jaman beusi (wesiyuga), alatan maranéhanana dianggap geus sanggup nyieun sagala rupa barang sarta pakarang ti beusi, anu leuwih penting, maranéhanana geus mikawanoh pamakéan emas sarta pérak. Sabenerna lain ngan berdagang, tapi merekapun merasuk ka désa-désa, seolah-olah kabéhanana milikmereka. Pribumi anu henteu daék nurutkeun atawa menghadangnya geura-giru diéléhkeun. Merekapun kudu jadi jelema bawahan anu kudu tunduk dina kahayang maranéhanana. Antara warsih 100 saméméh Saka nepi ka mimiti warsih Saka loba kénéh kaum pendatang anu anjog di Nusantara ti nagari- nagari palebah wétan sarta kidul India, anu ogé geus ngabogaan kanyaho anu luhur. Ti carita ieu bisa dicokot kacindekan, yén pengambilan namasalakanagara, atawa Kotaperak, atawa Argyre memang wajar sarta pohara patali jeung jaman kasebut, anu dikisahkan ku para Mahakawi sebagaizaman beusi (wesiyuga), jaman manusa di Nusantara geus mikawanoh pamakéan beusi sarta pérak minangka pakakas. Sedengkeun kaum pendatang, kawas Dewawarman ti India datang katempat kasebut dimungkinkan pikeun berdagang sarta néangan pérak. Meureun ieu ogé anu jadi minat maranéhanana singgah di pilemburan basisir Aki Tirem. Aya ogé anu mengisahkan yén Akti Tirem sabot digantikeun Dewawarman tacan wafat, tapi diasengaja mundurkeun diri ti keramaian dunya sarta indit bertapa. Dewawarman saterusna dinobatkan jadi raja kahiji Salakanagara. Seserahan kakawasaan kasebut lumangsung dina warsih 122 M. Sarta dina waktu éta diberlakukan ogé penanggalan Sunda anu dipikawanoh jeung sebutan Saka Sunda. Klan Dewawarman jadi raja Salakanagara sacara turun mudun. Dewawarman I ngawasa salila 38 warsih saprak dinobatkan dina warsih 52 Saka atawa 130 M. Salila mangsa pamaréntahan manéhna ogé ngutus adina anu merangkap Senapati, ngaranna Bahadur Harigana Jayasakti pikeun jadi raja wewengkon Mandala, Tungtung Kulon. Sedengkeun adina anu séjén, ngaranna Sweta Liman Sakti dijadikeun raja wewengkon Ujung Kidul kalayan ibukotanya Agrabhintapura. Ngaran Agrabhinta dimungkinkan patali jeung ngaran wewengkon aya di wewengkon Cianjur Kidul, ayeuna jadi wewengkon perkebunan Agrabhinta, ngan alatan hésé diaksés, wewengkon kasebut kawas jadi wewengkon tinggaleun. Dina catetan sajarah, raja-raja Salakanagara anu ngagunakeun nawa Dewawarman nepi ka dina Dewawarman IX. Ngan waé sanggeus Dewawarman VIII, atawa dina warsih 362 puseur pamaréntahan ti Rajatapura dipindahkeun ka Tarumanagara.Sedengkeun Salakanagara dina akhirnyamenjadi karajaan bawahan Tarumanagara. Salila kejayaan Salakanagara gangguan anu pohara serius datangna ti para perompak. Hinggapernah datangna perompak Cina. Tapi berkat keuletan Dewawarman kalayan muka hubungan diplomatik jeung Cina sarta India dina pamustunganana Salakanagara bisa hirup tengtrem sarta sentausa. Sajaba ayana perkiraan tapak titilar Salakanagara, kawas batumenhir, dolmen sarta batu magnet yangterletak di wewengkon Banten, berdasarkanpenelitian ogé kapanggih yén penanggalan sunda atawa Basa Sunda dinyatakeun aya saprak jaman Aki Tirem. Penanggalan kasebut saterusna dingaranan Caka Sunda. Itungan Basa Saka mendasarkan dina Panonpoé 365 poé sarta Bulan 354 poé. Unggal warsih mikawanoh taun pondok sarta panjang.