Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Senin, 28 Januari 2013

Bedog Pusaka Langlangbuana

Warga Jawa Kulon, masarakat Pasundan hususna, salila ieu meureun loba ngadéngé carita ngeunaan ayana maung gaib anu diyakini minangka wujud penjelmaan ti Prabu Siliwangi. Maung gaib ieu digambarkan minangka sato berbulu loreng, atawa aya ogé anu ngomong berbulu bodas sarta disebut minangka Lodaya. Digigireun / sabeulah maung loreng sarta Lodaya, anu diyakini minangka jelmaan Prabu Siliwangi sarta para pamilu satiana, saéstuna masih aya jenis maung gaib séjénna, nyaéta maung anu berbulu hideung pekat. Tah, jenis maung hideung ieu pisan anu meureun masih kurang dipikanyaho kawas naon asal- usulna. Cacak terkesan musykil, tapi pikeun masarakat Jawa Kulon, hususna anu cicing di wewengkon pinggiran, masih ngayakinan lamun kakabéh jenis maung gaib kasebut nepi ka kiwari masih aya sarta mindeng némbongkeun wujudna di tempat-tempat nu tangtu. Fenomena éta utamana mindeng lumangsung di kira-kira Leuweung Sancang, Garut Kidul. Nurutkeun carita, di Leuweung Sancang ieu pisan Prabu Siliwangi babarengan para pamilu satiana megatkeun jalan gaib ku cara ngahyang atawa moksa. Saterusna, kumaha asal-usul maung hideung ti Pajajaran éta? Nurutkeun informasi anu Misteri tarima, sosok maung hideung anu kiwari dijadikeun lambang kahijian kapulisian wewengkon di Jawa Kulon ieu henteu séjén mulanya asalna ti salah saurang inohong pengabdi satia di Pajajaran. Waktu Prabu Siliwangi ngawasa, sang inohong meunang kapercayaan kalungguhan minangka pajabat luhur kaamanan, atawa sarimbag jeung Panglima Polri dina waktu ayeuna. Manéhna petinggi pulisi kahiji anu sempet diangkat dilingkungan Karajaan Pajajaran. Inohong dimaksud teu séjén nyaéta anu ngaranna populér jeung sebutan Eyang Langlangbuana. Manéhna mimiti ditunjuk minangka pengabdi pulisi di lingkungan karajaan dina 1515, sarta babarenganana sempet ogé ditunjuk dua urang ajudanana, nyaéta anu ngaranna Eyang Jagariksa sarta Eyang Jagapirusa. Disebutkeun, katilu inohong ieu pisan anu tanggung jawab ka kaamanan di lingkungan dina karajaan. Maranéhanana ogé ngabogaan pos puseur di Pakuan, ogé sajumlah pos- pos jaga di wewengkon Sukadana, Cibitu sarta Cianjur. Eyang Langlangbuana, atawa anu dipikawanoh ogé minangka Eyang Jagaraksa atawa Jagasatru, nurutkeun sajarah, sabenerna lain urang Pajajaran pituin. Manéhna nyaéta pengembara anu asalna ti Karajaan Bugis, Makasar. Saterusna manéhna nikah jeung wanoja di Pajajaran. Saméméh singgah di Pajajaran, Eyang Langlangbuana sempet ogé ngumbara ka belahan bumi séjén. Kawas ka Taneuh Arab anu lilana 77 warsih, sarta pamungkas ka Taneuh Jawa, atawa dina hal ieu téh Pajajaran. Kawas diceritakan, Prabu Siliwangi sarta sakabéh pamilu satiana pamustunganana sapuk milih jalan gaib pikeun mati sacara moksa. Samentara. waktu mendapati tekanan beurat ti pihak satru, Eyang Langlangbuana milih jalan pamustunganana sorangan, nyaéta maot sacara wajar. Nurutkeun hiji asal, astana Eyang Langlangbuana aya di wewengkon Cibule, di suku Gunung Pangrango, Cianjur. Geus barang tangtu, Eyang Langlangbuana kaasup karuhun anu ngabogaan jasa badag pikeun Pajajaran. Astanana kiwari pohara dikeramatkan. “Tapi, pikeun bisa ngahontalna, kaci dikecap teu pisan-pisan gampang. Sabab, digigireun / sabeulah lokasina anu aya di jejero leuweung anu rimbun, ogé pikeun anjog di ditu urang ogé kudu siap leumpang cingogo sarta ngarayap, dikarenakan astana éta terkurung ku tangkal- tangkal anu badag,” teges asal Misteri anu horéam disebutkeun ngaranna. Samentara, patali jeung carita keleluhuran Eyang Langlangbuana anu ngaran badagna kiwari diabadikan minangka simbol kahijian kapulisian Jawa Kulon, kaungkab hiji informasi lamun tétéla pakarang pusakanya nyaéta sebilah bedog anu panjangna kira-kira hiji méter. Pusaka ieu ayeuna aya di leungeun saurang kolektor di Bandung. Alatan bahanana anu lain sembarangan, pusaka Eyang Langlangbuana kasebut diyakini nunda tuah nu tangtu. Nurutkeun sang nu boga, loba golongan anu boga hasrat pikeun bisa ngabogaanana. “Bedog ieu berkhodam sabuntut maung gaib berbulu hideung, jelmaan ti Eyang Langlangbuana. Bedog ieu mangrupa pakakas beladiri anu pohara hampang pikeun dicoo. Ku kituna, lobana pihak anu berminat,” kecap sang nu boga anu ogé horéam disebut identitasnya. Nurutkeun pangakuanana, bedog anu bergagang mangrupa ukiran kapala maung hideung éta téh bener- bener pituin. Barang kasebut mangrupa warisan ti para karuhunna anu sempet neuleuman sarta menyusuri sajarah Pajajaran. ?