Hahariringan

<¤ Play On ¤ RYA FITRIA <> BOGOH KASAHA ACI JESSICA <> KUTEUNTEINGANEN ACI JESSICA <-> TEU BISA AYA GANTINA Cipt. Kikiludi ACI JESSICA <-> BEGER MINDOCipt. Doddy Ronald ACI JESSICA - KEUN WAE Cipt. Indra Budiman ACI JESSICA <-> KUNAON ANJEUN TEGA ACI JESSICA <-> GALINDENG SALIRA Cipt. Aceng Yudha ACI JESSICA <- >LAYUNG BEUREUM Cipt. Aceng Yudha

Sabtu, 09 Februari 2013

Rika Rafika

Bandung - Lahir di lingkungan seniman Sunda , nyieun ceuli Rika Rafika(33) biasa kalayan harmoni nada da-mi-na-ti-la-da saprak leutik . Waktu Rika badag , manéhna ogé tumuwuh jadi saurang penyanyi pop sunda . Rika terjun ka dunya pop sunda saprak warsih 1996. Mulanya, manéhna malahan diajar seni tari sunda saméméh milih jalur pop sunda . Waktu éta , kolotna ngasupkeun Rika ka sanggar seni tari. " Ti leutik ceuli sarta panon memang geus disuguhkan kasenian tradisional sunda . Tapi mimitian menyanyi éta warsih 1994 sarta serius terjun ka musik pop sunda warsih 1996," ceuk Rika ka detik bandung . Perlahan, getih seni anu dipibogana membaawa karir Rika di jalur pop sunda beuki alus . Sorana anu lembut membuai luyu kalayan ciri has penyanyi sunda , nyieun Rika beuki digemari. Sumawona bisa diitung teu loba artis pop sunda wanoja anu lahir di Bandung . Rika ogé ngaku reueus bisa nangtung di jalur musik pop sunda . " Naha kuring aya di jalur pop sunda alatan lingkungan éta tadi . Sacara henteu langsung mawa kuring ka jalur seni sunda . Kuring jadi kawas ayeuna ieu otodidak, henteu diajar sacara husus ," cenah . Diomongkeun Rika, loba anu nyangka manéhna lulusan ti SMKN 10 atawa STSI. Padahal sacara élmu , Rika malahan mengenyam atikan di Ilmukomunikasi Unpad jurusan Public Relation. " Guru seni kuring loba , kolot , réncang-réncang di STSI, SMKN 10. Tapi sacara husus henteu diajar seni sacara akademi. Guru kuring anu pang berharga éta jam hiber ," ceuk pelantuntembang Bangbung Hideung ieu . Nepi ka ayeuna , Rika dipikawanoh minangka penyanyi pop sunda . Aya 5 albeum dan1 albeum kompilasi anu ngarékam tapak sora halimpuna . Di antarana albeum 'Dalinding Asih', 'Bentang Midang', sarta 'Rujak Cuka' Rika Rafika , lahir di Banjaran, Kabupatén Bandung dina 17 Januari 1979, nyaéta saurang seniwati otodidak anu kariernya dimimitian ti saurang penari, kiwari eksis minangka penyanyi sarta presenter. Warsih 2007 junun ngabéréskeun atikan formalnya dina Jurusan Élmu Hubungan Masarakat , Fikom-unpad sarta nampa gelar Sarjana Sosial . Rika Rafika Ngomong Regenerasi Seniman Sunda SABOT wacana penghapusan basa Sunda dina kurikulum muatan lokal mecenghul témpo poé , respon sagala rupa pihak ogé teu kaelakkeun. Kaasup ti para seniman sunda , salah sahiji panyanyi Rika Rafika. Panyanyi pop Sunda anu kagolong senior ieu ngaku kuciwa , lamun éta lumangsung . Ayana basa Sunda di jero muatan lokal, kecap Rika, miboga pangaruh badag ka kasenian Sunda . Lamun basa Sunda bener-bener dihupus, tinangtu pohara hésé pikeun ngalestarikeunna, kaasup ngaliwatan lagu Sunda . Coba waé bayangkeun , paparnya, lamun barudak henteu diajarkeun basa Sunda kumaha maranéhanana bisa nyurtian lagu-lagu Sunda . Dina ayana kurikulum kasebut , bisa diitung baris mecenghulkeun regenerasi pikeun seniman Sunda . Mangka ti éta akibatna cukup badag , lamun kurikulum basa Sunda dileungitkeun," ungkab Rika sawatara waktu kaliwat . Lamun saurang anak diajar basa Sunda ,kasauran Rika, hartina manéhna geus ngilu ngalestarikeun budaya . 揝elain éta kalayan diajarna loba hal anu bisa dipibanda , anu pang pentingna basa Sunda kudu tetep aya ,� kedalna pinuh hareupan. Di sagireun séjén pihakna ngaku dina sapopoena di imah , terusna , leuwih mindeng ngagunakeun baha Sunda batan Indonésia . Hal kasebut dipigawé ku manéhna , jeung tujuan sangkan anakna nuturkeun naon anu dipigawé ku indungna . 揟api henteu bisa dipungkiri ogé , kuring henteu bisa nungtut leuwih ka anak pikeun ngagunakeun basa Sunda saban poé . Nginget réncang-réncang di lingkunganana cukup rupa-rupa , anu écés kuring sok dengeutkeun saban di imah gunakeun basa Sunda ,� ungkab awéwé 33 warsih ieu .